Quines eines web coneixen millor els ciutadans?

 

Hem de pensar en el ciutadà

Si quan projectem un carrer, un centre d'educació, un centre de salut, una instal·lació esportiva, una obra urbanística, etc., pensem en les necessitats dels ciutadans, també ho haurem de fer si es tracta d'implantar un sistema de transparència i participació ciutadana.

A l'hora d'escollir una solució informàtica que han d'usar els ciutadans per a informar-se, participar activament amb propostes, debats, xerrades en viu, aportacions multimèdia, enquestes, vot electrònic, etc., hem de pensar en eines senzilles i ràpides d'implantar, fàcils d'usar o aprendre, i, a ser possible, que els mateixos ciutadans ja les coneguen i les hagen usat o les estiguen fent servir en l'actualitat. Enumerant aquestes característiques i afegint-ne algunes més:

► Rapidesa d'implantació.

► Senzillesa d'ús.

► Facilitat d'aprenentatge.

► Possibilitat de col·laboració

► Familiaritat prèvia.

► Fiabilitat i seguretat.

A partir d'aquestes característiques, fem-nos unes senzilles preguntes:

 

Quines eines web coneixen millor els ciutadans?

Si parléssem d'eines d'escriptori, possiblement respondríem Word o Excel. Però parlem d'eines online de participació ciutadana. En aquest cas, els entorns relacionats amb Google són, de moment, els que més abast i ús tenen a tot el món.

Gmail, Google Docs, Google Drive, Google Sites, G Suite, Google Translator, Google Maps, etc. són eines àmpliament utilitzades pels ciutadans i són pocs els que no tenen el seu propi compte de Google.

Un altre dels avantatges de les ferramentes de Google és la facilitat d'integració amb altres eines, ja que, a diferència de les polítiques d'altres empreses de programari, Google sap que els entorns oberts ofereixen unes millors expectatives que els tancats o restringits.

 

Quines eines fan servir, en col·legis i instituts, els nous ciutadans que comencen a participar de la vida social?

Google s'ha preocupat, des de fa molts anys, de dotar d'eines col·laboratives i gratuïtes a escoles, instituts i universitats de tot el món, facilitant d'aquesta manera l'aprenentatge i el treball en equip de milions d'estudiants, professors i pares en tot el món.

Professors, pares, però sobretot alumnes, són conscients de l'enorme ajuda que aquestes eines proporcionen en el seu aprenentatge i, per tant, en les seves vides. Per això, no dubtaran el dia de demà, molts avui mateix, a incorporar-les a la seva vida diària, en la seva família, grups d'amics amb aficions comuns i, per descomptat, a la feina per a aquells que ja estiguen en disposició de prendre decisions sobre noves tecnologies.

Si les noves generacions estan preparades i disposades a utilitzar G Suite, aquesta hauria de ser sens dubte una aposta molt a tenir en compte a l'hora de valorar quina plataforma oferir als nostres ciutadans per informar-los i animar-los a la participació.

 

Quins són les eines que més fàcilment poden aprendre aquelles persones que no estan encara familiaritzades amb les noves tecnologies?

Pensant en les persones que, per edat, condició socioeconòmica o de qualsevol altra índole, no han tingut accés a les noves tecnologies, quines serien les eines més idònies per a ells?

► Eines senzilles i fàcils d'aprendre.

► Eines amb un gran nombre d'usuaris, amb multitud de manuals, tutorials, vídeos i material didàctic, en general accessible.

► Aplicacions que familiars o amics puguen ajudar-los a resoldre qualsevol dubte o a aprendre des de zero.

► Eines amb un cost de formació sigui assequible. Com més popular és un programari, més assequible és el seu aprenentatge en tots els sentits.

► Eines amb què puguen practicar a casa a cost zero.

 

Ara que hem pensat en els altres, ja podem pensar en nosaltres

Qualsevol dels plantejaments anteriorment descrits és aplicable a una institució o associació que necessita implantar un sistema de transparència i participació ciutadana. A més a més, si el seu funcionament intern necessita de certs processos com són serveis web dedicats a OpenData o integració amb altres sistemes informàtics, podem fer servir G Suite Script, que és un llenguatge 100% compatible amb JavaScript, actualment el llenguatge de programació més utilitzat per la comunitat de programadors. Per això, serà fàcil trobar un programador proper capaç de desenvolupar una utilitat per a resoldre qualsevol necessitat particular.

 

 

Edició 1 (04/07/2016)

Redactada per

Joaquim Iborra Posadas

joaquim.iborra.rehabi-li-tar.com

Ignacio Baixauli Quiles

ignacio.baixauli.rehabi-li-tar.com

Comments